Jazyková podpora vícejazyčných žáků a žákyň na ZŠ – financování a legislativa (platforma)

Lektroka vzdělávací aktivity

Zorganizovali jste ve škole jazykovou přípravu, ale v praxi se vynořují potíže, se kterými si nevíte rady? Jste neurčenou školou a dojíždění Vašich žáků s nedostatečnou znalostí češtiny do určené školy je příliš komplikované? Nejste si jisti, zda a jakým způsobem je možné kombinovat podporu z § 20 školského zákona s podporou z § 16?  Potřebujete se zorientovat v tom, jak se liší možnosti podpory pro vícejazyčné žáky s cizím občanstvím, s českým občanstvím a s dočasnou ochranou? 

Platforma Vám pomůže získat přehled o aktuální legislativě týkající se podpory vícejazyčných žáků a také o možnostech financování výuky češtiny jako druhého jazyka a další podpory.  Součástí platformy bude prostor pro dotazy účastníků a sdílení zkušeností z praxe.

datum: 5. listopadu 2024 (16:00 – 18:00 hod)
rozsah akce: 120 minut
místo: online, platforma ZOOM
lektoruje: Michala Hamplová
cena: zdarma

přihlásit se

 

Budeme se věnovat tématům:

  • organizace jazykové přípravy dle § 20 školského zákona 
  • přehled podpůrných opatření pro žáky s nedostatečnou znalostí češtiny dle § 16 školského zákona
  • kde končí podpora z § 20 a je vhodné využít podporu z § 16
  • aktuální možnosti podpory vyplývající z Lex Ukrajina
  • další možnosti financování jazykové podpory

Pro koho je platforma:

Platforma je vhodná pro vedoucí pracovníky základních škol, koordinátory inkluze, pracovníky školního poradenského pracoviště a další pedagogy, kteří se zajímají o nastavení systémové podpory vícejazyčných žáků a žákyň na ZŠ.

 

Nadace České spořitelny podporuje projekt organizace META – Podpora vzdělávání nově příchozích vícejazyčných dětí a žáků.