Dotazník pro rodiče dětí s OMJ

Dotazník pro rodiče dětí s OMJ si klade za cíl získat co nejvíce informací o nově příchozím dítěti a jeho rodině, která pochází z jiného kulturního a jazykového prostředí.

Dotazník bychom měli rodičům nabídnout až ve chvíli, kdy proběhla úvodní schůzka a sami jsme rodičům podali základní
informace o nás a fungování naší mateřské školy. Vhodné je také ukázat rodičům prostředí mateřské školy, aby rodiče viděli, jak to ve školce vypadá, kde si děti hrají, kde odpočívají a jak vypadají umývárny.

K rodičům jsme vždy vstřícní a snažíme se v nich vzbudit pocit důvěry. Usmíváme se a pokoušíme se jim porozumět. Vhodné je při komunikaci s rodiči využívat názornost, gesta a mimiku. Pokud nemáme s rodiči společný jazyk, zajistíme před
schůzkou tlumočníka. Obrátit se můžete na NPI nebo na Magistrát hlavního města Prahy.

Pokud bude na schůzce přítomen tlumočník, můžete s rodiči vyplnit dotazník společně. Vy se ptáte – rodič odpovídá – tlumočník překládá. Je možné, že tímto způsobem získáte autentičtější odpovědi, než pokud pouze necháte rodičům dotazník vyplnit bez vaší přítomnosti. Pokud budete pracovat s dotazníkem přímo, můžete si z něj vybrat pouze některé otázky, podle situace a kulturních zvyklostí konkrétní rodiny. Rodiče dětí s OMJ jsou různí, stejně jako rodiče českých dětí. Někdo je velice sdílný a zájem o jeho dítě jej těší, jiný to má přesně naopak. Měli bychom být schopni posoudit, kam až v rozhovoru můžeme dojít. Rozhodně rodiče do odpovědí nenutíme, necháváme jim prostor na rozmyšlenou a dopředu upozorníme na možnost otázku nezodpovědět. Většinu otázek z dotazníku můžeme samozřejmě použít pro rodiče všech nových dětí včetně českých.